,,Jemy smacznie, zdrowo i kolorowo”

     Od lat jesteśmy "Szkołą Promującą Zdrowie". We wtorek 25.09.2018 r.  wróciliśmy do dawnej tradycji organizowania jesiennych sejmików poświęconych promocji zdrowego odżywiania.  Koordynator działań promujących zdrowie w Naszym Zespole, Pani Beata Garbacz oraz Panie Liliana Zwarycz, Irena Dolata, Anna Opryszak, oraz Pan Bartłomiej Wolny wraz z grupą uczniów z kl. 8 a przygotowali tegoroczny sejmik pt.,, Jemy smacznie, zdrowo i kolorowo”. Głównym celem sejmików jest uświadomienie dzieciom znaczenia spożywania zdrowych produktów, zwłaszcza zjadania warzyw i owoców oraz wyrobienie u nich właściwych i prawidłowych nawyków odżywiania się. Poprzedzały go lekcje wychowawcze poświęcone zasadom zdrowego odżywiania. Klasy 6-8 SP i 3 Gimnazjum otrzymały zadanie polegające na przygotowaniu na sejmik uczniowski  zdrowego, owocowo-warzywnego dania składającego się z zebranych lub kupionych sezonowych owoców i warzyw. Każda z klas prezentowała swoje kolorowe i smaczne dania. Liczył się estetyczny wygląd posiłku i znajomość użytych regionalnych produktów. Im więcej kolorów, tym lepiej. W diecie najważniejsza jest różnorodność.  To właśnie kolorowe warzywa i owoce na talerzu sprawiają, że spożywanie posiłków – poza zwykłym zaspokojeniem głodu – staje się także prawdziwą przyjemnością.

     Na sejmik zostały zaproszone delegacje z klas 3-8 SP i 3 Gimnazjum oraz dyrekcja i grono pedagogiczne z ZS nr 1 w Nowym Miasteczku. Sejmik zawsze jest połączony z degustacją potraw. Uczniowie przygotowali prawdziwą "ucztę dla zdrowia i oczu", zachwycając pomysłowością w realizacji zadania i wykonaniu dań. Pyszne, świeżo wyciskane soki z marchwi i jabłek, ale też i z selera, szpinaku, jarmużu, gruszek! Liczne surówki,  sałatki, batoniki z nasionami, owocowe szaszłyki i jeżyki, winogrona i śliwki zalewane gorzką czekoladą, batony musli i marchwiowe babeczki !!! Czego tam nie było !!! A wszystko wykonane przez uczniów (no może czasami trochę pod okiem rodziców). Uczniowie opisywali składniki i wartości odżywcze samodzielnie przygotowanych potraw. Ci, którzy wywiązali się najlepiej z zadania, zostali nagrodzeni koszami wypełnionymi owocami i jogurtem oczywiście naturalnym. Wygrali jednak wszyscy uczniowie … Zdobyli bowiem wiedzę i umiejętności cenne dla swojego zdrowia. Myślę, że wielu przekonało się, że zdrowe produkty są wdzięcznym elementem potraw.

     Zdrowo najedzeni oraz wyposażeni w wiedzę na temat bogactwa ukrytego w owocach, warzywach i sokach rozeszliśmy się do domów.

Zdjęcia: K. Gutkowski.