Wyjazdowe warsztaty

Dzięki umowie patronackiej podpisanej z Uniwersytetem Zielonogórskim przez Dyrektora Jacka Zawiślaka uczniowie klas 2 i 3 Liceum Ogólnokształcącego wzięli dziś udział w specjalnie dla nich przygotowanych warsztatach i wykładach w Katedrze Żywienia Człowieka i Dietoterapii w Kalsku.

Dzień zaczęliśmy od zajęć z chemii, do których wykorzytać można produkty dostępne w każdym domu. Dowiedzieliśmy się min. jak stworzyć barwne lampki, czemu wypicie chemii domowej kończy się poparzeniem i jakie chwyty stosuje się w reklamach. Zapewne moglibyśmy tam spędzić cały dzień, ale czas naglił i ubrani w specjalne fartuchy udaliśmy się do uczelnianego laboratorium. Tam czekały nas chwile tylko dla osób o mocnych nerwach, ale nasza młodzież podołała wyzwaniu. Po krótkim, ale istotnym szkoleniu BHP i uczniowie zapoznali się z anatomią Dorady Królewskiej a po omówieniu jej budowy nadszedł ten moment gdy skalpele zatopiły się zgodnie ze wskazówkami prowadzącego w ciele ryby. A potem...? A potem nasi uczniowie mieli okazję samodzielnie zlokalizować wszystkie narządy wewnętrzne ryby. Przy okazji dowiedzieliśmy się po czym rozpoznać świeżą rybę i jak ją wyfiletować. Zajęciom towarzyszyły oczywiście emocje i nieukrywana chęć poznawcza naszych uczniów.

Po krótkiej przerwie na kawę, herbatę i ciasteczko udaliśmy się do sali wykładowej by wspólnie z prowadzącą zastanowić się i porozmawiać „O żywności na luzie” oraz obalić popularne mity żywieniowe. Poznaliśmy też odpowiedź na pytanie „Diet fit – hit czy kit?”. Niestety czas płynął nieubłaganie i nadszedł moment powrotu. Wszyscy jesteśmy zgodni, że to był wspaniały i pełen wrażeń dzień.

Serdecznie dziękujemy wszystkim pracowników Filli UZ w Kalsku za przemiłe przyjęcie, opiekę, barwne i ciekawe zajęcia i dużą porcję uśmiechu. Wrócimy do Was na pewno.

Typ placówki: